Jag har beskurit många träd i mitt liv. Det har varit stora träd fast mest mindre fruktträd. Äppleträd är det mest representerade fruktträdet och det jag funderar på. Läser man gammal litteratur om beskärning från 1800-talet står det om beskärning för mer frukt och mindre sjukdomar. När jag själv studerade lärde jag mig detsamma. Det är en komplicerad och tidskrävande metod.

Jag upplever ofta en annan situation när jag är ute och jobbar hos kunder med fruktträd. De tycker att de har för mycket frukt och vill ha ett mindre träd. Att klippa ett träd för mindre frukt är för mig inget alternativ eftersom det skulle betyda att man klipper bort fruktbärande skott och det skulle resultera i mycket vattenskott. Mina nya funderingar kan dock lösa det problemet lite. 

Kunderna vill oftast ha ett mindre träd. Jag har sett många olika tragiska försök att minska storleken på ett fruktträd och det har alltid givit upphov till mycket vattenskott och ett fördärvat träd. Har du ett träd som har fått en massa vattenskott eller om kronan är stor på grund av vattenskott finns det bara ett sätt att minska storleken. Det är såklart bättre att acceptera höjden, men går inte det får man ta ner kronan bitvis med en tredjedel i taget. Tar man ner allt direkt förstör man trädet, det blir mycket jobb hädanefter och det kommer kosta mer pengar i längden och då är det bättre att ta bort trädet. 

Genom att gallra bort en tredjedel av kronan, alltså en tredjedel av alla grenar i toppen, jämt utspritt över hela kronan. Inte en tredjedel av höjden på kronan eller en tredjedel av längden på grenarna utan en tredjedel av alla grenar och det gäller hela grenen. Då förblir kronan någorlunda utskuggad och då bildas inte lika många vattenskott. På så sätt kan man metodiskt minska kronan utan att behöva kriga med massa nya vattenskott, men det kommer ta några år. Har man för mycket frukt så kommer en utsugning successivt minska mängden frukt. 

Ett träd som saknar vattenskott och ser bra ut rör man inte. Börjar man såga i det begår man ett stort misstag. Du kan inte ändra höjden på ett sådant träd. Acceptera höjden och nöj dig med den solen du får på tomten.