…så har det hänt en del grejer.

Jag har kommit på ett nytt sätt att skyffla. Det finns två sätt att skyffla, det ena är med en skyffel och det andra är med en skyffel som är ombyggd till en hacka. En dag får jag göra en video om det. Jag behöver i alla fall inte göra den typiska rörelsen som man vanligtvis gör när man skyfflar. Det sparar ryggen men det tar lite på nackmusklerna. Det finns lite jobb kvar att göra. 

Planerna att plantera trädraden längs vägen blir uppskjutet på grund av att plantorna var för små. Nu har jag också köpt in buskarna som ska bilda en häck i trädraden. Sammanlagt har jag runt 400 träd och buskar som ska planteras. Det beror lite på att vintern kom tidigt i år så jag hann inte med all plantering. Dubbelt upp nästa år…

Jag har bytt från att driva upp växter på friland till att odla i kruka. Jag har märkt att det är för stor konkurrens på friland. Planen är att kruka om dem med hönsgödsel varje år så att de inte blir rotbundna och de flesta träden ska bara stå i krukan ett halvår. Träden gräver jag upp på våren och krukar in dem så att de utvecklar fina rötter i lugn och ro under växtsäsongen och sen planteras de ut på hösten. På så sätt undviker jag plantering med barrotade växter för de verkar ha lite svårare att etablera sig. De träd som rådjur och harar gillar, bland annat ädellövträd, får jag odla i kruka tills de kommer över beteshöjden. Det är ungefär 100-150 cm. Det kommer ta ett tag, men det är värt besväret. 

Jag har bestämt mig för att börja göra trädgård-/naturfilmer. Jag är väldigt engagerad i naturvårdsfrågor och jobbar mycket i min och andras trädgårdar. Det borde inte vara svårt att skapa korta filmer som innehåller natur, trädgård, insekter, djur och så vidare. Det är ett bra sätt att hålla mig sysselsatt på vintern. 

Ett år närmre mitt framtida växthus. Jag har bestämt mig för att bygga ett när jag har renoverat huset jag bor i. Det var först tänkt att bygga växthuset om ett år, men jag hittade mögel på vinden som jag måste ta itu med. Nu blir det istället om två år. Det blir mindre stress och jag kan planera projektet bättre. 

Jag hade en invasion av hästmyror i mitt tak också och det berodde på den döda veden jag hade lämnat vid huset. För några år sedan tog jag ner några stora björkar runt huset och jag lämnade ett par högstubbar för insekter och fåglar. Det slutade med att hästmyror byggde upp en tillräckligt stor koloni för att invadera huset. De käkade i taket så att jag kunde hörde deras tuggor på natten. Det var jobbigt, så nu ska jag ta bort de stubbarna och flytta dem till ett bättre ställe. Stående död ved är inte bra att ha väldigt nära huset om huset är byggt i träd. Det har jag lärt mig nu. 

För övrigt är allt bra. Trädgårdsföretaget har återhämtat sig från Covid-året. Håller tummarna att det fortsätter lika bra.