Jag är en hobbyodlare eftersom jag älskar trädgård men jag reser mycket. Eftersom jag är borta ofta så går det inte att sköta grönsakerna tillräckligt bra. Det gäller framförallt bladgrönsaker och sådant smått som kräver jämn bevattning osv. Istället för en fullskalig grönsaksodling prioriterar jag istället de grönsakerna jag klarar av. Det blir därför mycket rotfrukter, lök och kål. Jag har märkt att de tål rätt mycket. 

De senaste åren har jag dock börjat tillämpa permakulturprinciper. Permakultur är en hopslagning av permanent agrikultur. Det handlar mycket om att odla perenna grönsaker eller att kombinera perenna grönsaker med annuella grönsaker samt buskar och träd. Det är en väldigt hållbar metod för småskaligt jordbruk.

Vi har inte jättemycket perenna grönsaker att använda oss av i Sverige. De vanligaste är sparris, rabarber, jordgubbar, smultron osv. Det finns dock väldigt många vilda växter som går att odla i grönsakslandet och varje år dyker det upp några nya trädgårdsväxter som går att äta. Man får helt enkelt odla ätbara ogräs och prydnadsväxter. Om man kombinerar detta med buskar och träd så börjar det likna permakultur. Genom att kombinera grönsaker och trädgårdsväxter får man något som liknar en rabatt, eftersom det blir flera olika växter och säkert en del blommor. Det är vackert och bra för insekterna och i sin tur bra för oss.

Denna metoden kan fungera bra i mina odlingar. Där har jag satsat på att skapa en stor jordvolym med bra jord. Det är en begränsad yta så det är viktigt att något växer där. Om jag bara skulle satsa på en annuell grönsak som sallad och den skulle dö, då har jag en tom yta. Skulle jag ha ett par perenner där och satsat på lite olika växter och tillåta vissa ogräs, då skulle ytan aldrig stå tom. Permakultur är ett smart sätt att odla hemma men det går även att tillämpa i stadsodling. Det är billigare och mindre skötselkrävande, eftersom man inte köper nya växter hela tiden och därför behöver man inte förbereda för nya planteringar varje år.