Något som har inspirerat mig väldigt mycket är agroforestry. Det handlar om att använda träd och buskar i odling. Det är en typ av odling där man varvar trädodling med konventionell odling. Man ser ofta odlingar med långa smala rader med träd och mellan raderna finns långa smala parti med annuella grödor. Det finns flera olika anledningar men varför jag tillämpar denna metoden är enkel. Som jag har nämnt tidigare har jag inte tid att sköta om massa annuella grönsaker. Därför är buskar och träd smart eftersom man sköter dem ett par gånger, sen lever de vidare i hundra år.

Det började som en spontan idé utan att jag visste att det var en grej. Jag gör min egen sylt och åker runt väldigt mycket för att plocka frukt och bär. Därför började jag plantera fruktbärande träd och buskar för att odla det själv. Det har nu eskalerat och utvecklats till en riktig ”forest garden”. På åkern intill min trädgård har jag planterat dessa träden och förra hösten blev jag färdigt till 95%. Planteringen är ca 500kvm stor och innehåller ca 33 olika sorters fruktbärande träd och buskar. Det är många trädgårdsväxter som man vanligtvis inte äter bären från, men man kan och det räcker. 

Jag tror detta är framtidens sätt att odla eftersom det är träd och jag borde inte behöver förklara det mer än så. 

Jag vill blir självförsörjande men jag har vissa begränsningar. Därför fokuserar jag på de mest värdefulla delarna. Högst upp på listan är protein och det finns framförallt i nötter som hassel, valnötter och äkta kastanjer. Det är träd som har odlats mycket förr i tiden men vi har slutat med det. Nu ska jag försöka skapa en produktion av nötter så att jag kanske kan tjäna lite pengar på det i framtiden. Det går att göra mjöl och andra förädlade produkter av det och det kan också användas till utfodring till grisar som exempel. Det finns många möjligheter.

Höstens projekt är att bygga en ny ”forest garden” på åkern. Min åker är rätt tråkig eftersom det bara växer gräs där. Nu ska jag plantera en trädrad längsmed landsvägen på den 150m långa sträckan. Trädrader var väldigt vanliga förr, men de planteras inte längre. Det tycker jag är synd så jag tar tag i det själv och när jag ändå är i farten blir det med fruktbärande träd och buskar. Jag kommer plantera körsbärsplommon, slån, hassel, äkta kastanj, valnöt, björnbär med mer. Det kommer så småningom bli två rader med värdefulla träd på insidan och utsidan kommer fungera som en barriär. Tillsist blir det en 10 meter tjock odlingsbarriär som avskärmar åkern från vägen. Fördelen med detta är att vildlivet kommer få en fristad på åkern eftersom den blir helt avskärmad från vägen. Klimatet på åkern kommer bli betydligt varmare på sommaren eftersom vinden från nordost blockeras. Det kommer i sin tur gynna insektslivet och jag kommer få en ännu mer fantastisk trädgård.