Ibland får man ett nästintill omöjligt uppdrag. Kunderna har en tanke som i teorin fungerar hur bra som helst. Det är ett torrt halv-skuggigt läge. Inga konstigheter med det, men när man väl börjar gräva så inser man snabbt varför det var så torrt. Hela ytan var ju såklart hårdgjord med sättsand och grus på flera decimeters djup…

Hur gör man för att växterna ska få en chans i detta läget? Jo, man får helt enkelt gräva igenom hela förstärkningslagret, för det kommer växterna ha väldigt svårt att göra själv. Nästa steg är jorden och det blir hundra procent kompost. Vanlig planteringsjord i påse är oftast torv-baserad och det är ett mardrömsscenario för växterna eftersom det kommer bli omöjligt torrt. Kompostjorden är bättre på att hålla fukt och näring och kan med tiden skapa bättre förutsättningar.

Eftersom de flesta växterna är vintergröna woodland-växter är det viktigt att de får det svalt och friskt. Det är svårt i ett torrt läge men det går att anpassa planteringen. Genom att göra groparna djupare så att det blir en ”grop” i gropen, då kommer vattnet stanna där längre vid regn och bevattning. I vanliga fall brukar jag bygga en vall runt gropen men eftersom det ska ligga ett lager täckbark ovanpå jorden så blir det inte snyggt med vallar runt groparna. Täckbarken kommer minska avdunstningen och hålla fukten i jorden lite längre. Med dessa två anpassningarna och tillsammans med kompostjorden så har jag gjort allt jag kan göra. Nu ligger ansvaret på kunden och bevattningen.