Under året har jag byggt odlingslådor för att förbättra grönsaksodlingen. Min befintliga jord är näringsfattig morän, uppbyggd av sten, sand och lite lera. En av odlingslådorna fyllde jag upp med den jorden, eftersom en porös och väldränerad jord lämpar sig för rotfrukter. Den andra odlingslådan fick bara kompost. Kompostjord lämpar sig för näringskrävande grönsaker eftersom den kan hålla mycket fukt och näring.

Jag testade rotfrukten palsternacka eftersom den utvecklas fint i lätt jord men fråga var om den utvecklades lika fint i kompostjorden. Jag har skördat en del palsternacka nu och resultatet var entydigt. Palsternacka blir betydligt större i den befintliga jorden jämfört med kompost. Det är ett tydligt besked att grönsaker vill ha olika sorters jord. För att rotfrukten ska utveckla en stor rot är en lätt jord den viktigaste egenskapen.

Jag gjorde samma test med kål och purjolök men de föredrar näringsrik jord så jag odlade dem i kompost och matjord. Matjord härstammar från en annan typ av morän som innehåller mycket lera och håller betydligt mer fukt och näring. Grönsakerna växte helt klart bättre i matjorden. De blev kraftigare och gav större skörd. Kompostjorden presterade under förväntningarna så i framtiden kommer jag jordförbättra odlingsbäddarna med kompost med matjord och odlingslådorna med befintlig jord med sand. På så sätt får jag olika typer av jordmån som är optimerade för olika typer av grönsaker.