Något jag vill specialisera mig på är rotfrukter, eftersom jag använder dem mycket i min matlagning. Tomater och bladgrönsaker i all ära men det är inget du blir mätt på. Rotfrukter går också att lagra i jorden de växer i, vilket är otroligt praktiskt. I min jakt på att bli självförsörjande tänker jag börja med det jag faktiskt behöver.

Grovdraget finns det två olika typer av rotfrukter, de som vill växa i sandig och mullrik jord och de som växer i näringsrik och fuktighetshållande jord. Man kan säga att den första är sand och kompost och den andra är lera, kompost och gödsel. Det är i alla fall så jag har byggt upp min två odlingslådor för rotfrukter. Den första är till för palsternacka, morot och potatis medan den andra är till för kålrot och rödbeta.

I år ska jag odla palsternacka, morot, rotpersilja, potatis, kålrot, rödbeta och rädisa. Rotpersilja, kålrot, rödbeta och rädisa är nya för mig. Jag känner mig mer förberedd i år eftersom jag har bättre koll på sådden och utplanteringen. Förhoppningsvis gror allt som det ska, vilket sällan händer. När de väl gror ska jag se till så att de är skyddade i stort sätt hela tiden.

Jag är så trött på att lyckas med palsternacka och misslyckas med morötter. Det blir inget alls av morötterna, för jag tror de blir uppätna av sniglar. I år ska jag dock skydda dem med fiberduk och lite snigelgift. Jag kommer använda en ”no dig” metod också. Det betyder i stor sätt att man inte vänder jorden utan lägger ett lager kompost ovanpå jorden istället. Sen sår man i komposten. Det ska skapa en bättre struktur i jorden och jag slipper ogräs.

För att få riktigt feta rötter gäller det är ha jämn en bevattning. Det ska jag ordna med droppbevattning. Tidigare har jag använt mig av en annan typ av bevattning men droppbevattning måste vara betydligt bättre. Jag använde bevattning på mina palsternackor förra året och de blev väldigt stora. De ekologiska palsternackorna i affären är väldigt små jämför med mina. Vi får se hur det blir i år, men jag hoppas på stor skörd!